İsveç’in Çöp Sorunu ve Çözüm Yolları
Doğal kaynaklarımızın hızla tükendiği günümüzde , insanoğlunun daha duyarlı ve bilinçli hareket ederek , ekonomik ve doğa dostu yöntemlerin uygulanması şart olmuştur.
Yıllardır Goethe ‘nin şu sözünü hep söyler dururuz.
“Herkes kendi evinin önünü süpürürse, bütün dünya tertemiz olur”
Bir ülkenin çöp ile problemi olabilir. Fakat İsviçre bizlerden farklı bir problemi yaşıyor.
Geri dönüşüm, güneş enerjisi ve daha birçok sürdürülebilir uygulamada tüm ülkelere örnek olan İsveç, büyük bir sorunla karşı karşıya kaldı. Elektrik ve ısınma ihtiyaçlarının büyük kısmını çöplerden elde eden ülkede çöp kalmadığından çevre ülkelerden çöp arayışı başladı.
250.000’in üzerinde evin elektrik ve ısınma ihtiyacını çöplerin yakıt olarak kullanılmasından sağlayan İsveç hükümeti, ülkede üretilen çöpten daha büyük kapasiteli çöp dönüştürme tesisine sahip. Bu durum da İsveç’i komşusu Norveç’ten çöp ithal etmek durumunda bıraktı. İsveç bundan böyle Norveç’ten yılda başlangıç olarak 80.000 ton çöp satın alacak.
9,5 milyon nüfuslu ülkede çıkan atıkların yalnızca %4’ü geri dönüşmez durumda. Vatandaşların geri dönüşüm konusunda duyarlı olması İsveç’in yakıt olarak kullanabileceği çöpün tükenmesindeki ve komşu ülkelerden ithal edilmeye başlamasındaki en büyük etkenlerden biridir.
İsveç , Norveç’ten çöplerini alarak ve geri dönüştürerek vatandaşlarına elektrik ve ısınma sunuyor.Bir taraftan dünyayı temizlerken , bir yandan da ekonomisine yardımcı oluyor.
İsveç’in bir sonraki planı ise Balkan ülkeleri, İtalya, Romanya gibi geri dönüşüm altyapısı olmayan ülkelerden çöp satın alarak onların kirletilmiş alanlarını azaltmaya çalışmak , kendi sistemlerini bahsedilen ülkelere kurmak olacaktır.
Peki İsveç diğer ülkelere örnek olacak çalışmaları nasıl yaptı?
İsveç’in en geç 2020’ye kadar erişmesi gereken 16 çevre kalite hedefi vardır. Bütün amaç, gelecek kuşaklara miras olarak büyük çevre sorunları çözülmüş bir toplum bırakmaktır. İsveç birçok alanda oldukça ilerleme sağlamıştır ama daha yapılacak çok şey vardır.
İsveç, sürdürülebilirlik düşüncesini ilk ele alan ülkelerden biridir. İsveç, 1960’larda doğal kaynakların hızla tükenmesi gerçeğiyle karşı karşıya kaldığını kabul etti ve 1972’de Stockholm’de düzenlenen ilk BM Çevre Konferansı’nın organizasyonunda liderlik yaptı. İsveç, o zamandan bu yana hem ulusal hem de uluslararası planda çevresel konulardaki çalışmalarını aktif olarak sürdürmektedir.
İsveç, karbon emisyonlarını azaltan az sayıdaki endüstri ülkelerinden biridir. Karbon emisyonları, 1990 ve 2006 yılları arasında hemen hemen %9 oranında azalmıştır. Aynı dönem içinde ekonomi %44 büyümüştür. Bunun önemli bir nedeni, petrolün ısıtma amacıyla artık aynı boyutta kullanılmamasıdır ve yerini büyük ölçüde biyoyakıt kullanımına dayanan bölgesel ısıtmaya bırakmasıdır. 1980’le kıyaslandığında kayda değer bir düşüş söz konusudur. İsveç, o yılda atmosfere 80.000 ton karbon dioksit salmıştır. Bu rakam, 2006’da 51.500 tondan daha az olmuştur. Çevresel Hedefler Kurulu, İsveç’in karbon emisyonlarını azaltmasına rağmen 2050’ye kadar iklim etkisini azaltma hedefine ulaşılmasının zor olacağını söylemektedir. Bunun nedenlerinden biri, sera gazı salınımlarının küresel planda artmaya devam etmesi ve bunun da küresel ısı ortalamasının yükselmesine neden olmasıdır.
İsveç, 2007’de geri dönüşüm alanında rekor kırdı. Tüm cam şişe ve alüminyum kutularının %85’i geri kazanıldı.
İsveç Çevre Sektörü büyüyen bir pazar haline geliyor.
Çevre teknolojisi İsveç’te yeni bir ekonomi sektörüdür. 2006’da çevre teknolojisi sektörünün toplam yıllık cirosu 97 milyar SEK ve ihracatı 25 milyar SEK olarak açıklandı. İsveç hükümeti çevre teknolojisini büyüyen önemli bir pazar olarak görmektedir. Bu alanda ihracatın ilerlemesi için İsveç Ticaret Kurulu’na üç sene için 30 milyon SEK tahsis edilmiştir.
İsveç birçok alanda kalifiye olan bir ülkedir ancak asıl gücü, atık yönetimi ve yenilenebilir enerji gibi alanlarda sistem çözümlemeleri üretmesindedir. 2006’da 54 200 kişi, birinci derecede çevre sektöründe (çevre alanında %50 oranının üstünde aktif olan firmalarda) ve 28 314 kişi, ikinci derecedeki çevre sektöründe (çevre alanında %50 oranından daha az aktif olan firmalarda) çalışmıştır. İstihdam oranının en yüksek olduğu alanlar atık yönetimi, denetim, kontrol ve yenilenebilir enerji sektörleridir.
İsveç 2020 Yılına kadar:
• Sera gazı emisyonları %20’ye indirilecektir. Bir uluslararası anlaşma sağlanması halinde AB, hedefi %30’a yükseltmeyi üstlenecektir.
• AB’nin enerji tüketiminin %20’si yenilenebilir kaynaklardan karşılanacaktır ve biyoyakıtlar toplam yakıt tüketiminin en az %10’unu oluşturacaktır.
• Enerji verimliliği çalışmaları %20 oranında ilerlemiş olacaktır.
“İSVEÇ’İ TEMİZ TUTUNUZ” Kuruluşu
Bu kuruluş, sürdürülebilir bir kalkınma için geri dönüşümü destekleyen, çevreyi temiz tutmaya teşvik eden ve çevresel konularda farkındalığı artırma yönünde çalışan bir kuruluştur. Bu kuruluşun hedefi İsveç’i dünyanın en temiz ülkesi yapmaktır. İsveç’i Temiz Tutunuz kuruluşu, deniz kirliliğiyle ilgili uluslararası projelere de katılmaktadır.
Geri dönüşümü marifet olarak görmeyen, diğer ülkelere örnek olacak tutumuyla hedeflerini gerçekleştiren İsveç’i kutluyor, Türkiye’nin de bu aşamalar için ilk adımı atmasını umuyoruz.
Yazımıza Dostoyevski ‘nin güzel sözüyle son veriyoruz.
“Doğaya karşı işlenen bir suçun öcü, insan adaletinden daha zorlu olur. “
Nihal Sandıkçı’nın da sunumuyla ;
Hazırlayan : Sedat ESER
Mail : oyunmerdiveni@gmail.com
Kaynaklar :
http://www.hsr.se)
Yesilist’in kendi kaynakları :
Kaynaklar:
http://www.mnn.com/lifestyle/recycling/blogs/sweden-runs-out-of-garbage-forced-to-import-from-norway
http://facepunch.com/showthread.php?t=1220981
www.pachamama.org/blog/models-of-sustainability-sweden-runs-out-of-garbage
galacticconnection.com/sweden-runs-out-of-garbage-forced-to-import-new-garbage
Geri izleme:İsveç’in Çöp Sorunu ve Çözüm Yolları | Oyun Merdiveni